traces of spaces

Nikolaus Gansterer laat de wereld tekenen

Een machine maken die planten toelaat om te tekenen. Het was de eerste stap die Nikolaus Gansterer zette om zijn eigen praktijk als kunstenaar op zijn kop te zetten. Op uitnodiging van Timelab.

Tekenen is de rode draad doorheen het werk van Nikolaus Gansterer. Hij legt straten vast door de teksten van de reclameborden te noteren als een stedelijk gedicht. Hij laat ganse treinritten lang zijn hand dansen in notitieboekjes om zo routes vast te leggen. Hij presenteert tekeningen als ware het diagrammen, aan wetenschappers, denkers en schrijvers om er premissen bij te formuleren.

In Gent gaf hij het tekenen uit handen. Aan planten, de wind, fietsen, trams, de Schelde, het Belfort. Hij ontwierp ‘mapping stations’ zodat de ruimte zichzelf kon beschrijven. Het uiteindelijk resultaat is een uitgebreid archief van prachtige tekeningen en simpele maar intrigerende tekensystemen die de tekeningen mogelijk maakten. Traces of Spaces.

 

from on .

In 2010 was Nikolaus Gansterer de eerste resident in de werking van Timelab. Met Traces of Spaces stond hij in 2011 in Vooruit en toerde hij later doorheen Oostenrijk. In 2015 stond deze kunstenaar/performer nog op Drawing the Bottom Line in S.M.A.K. en in juni 2016 vertoeft Gansterer opnieuw in Gent voor de tentoonstelling, symposium en performance "Le geste Mineur - The minor Gesture - Het kleine Gebaar" door Catherine de Zegher in MSK. In 2016 ook nog in Alexandria, Egypt met The Map is (not) the Territory. Met Choreo-graphic figures. Deviations from the line voert Gansterer aan de Universiteit van Toegepaste kunst van Wenen een interdisciplinair onderzoek naar de intersubjectieve ontmoeting tussen tekenen, choreografie en schrijven.