[DEBAT] SPATIAL SERIES #2: RADICAL DEMOCRACY

wo 30.11.2016 19:30 tot 21:00

OPGEPAST NIEUWE LOCATIE! Aula Arteveldehogeschool Sint Annaplein, lokaal C.0.06

Hoe ontstaat en verandert een ruimte wanneer die commons wordt? Stel dat iedereen mede-eigenaar kan worden van een stukje architectuur. Samen bepalen we de vorm en inhoud van deze ruimte. Zo ontstaat een common ground, een open en polyvalente ruimte waar iedereen voorstellen kan doen. Samen met Michel Bauwens, met experten en burgers formuleren we een radicaal democratisch model voor bouwen volgens de commonsideologie, concreet, getest en onderzocht.​

We starten met een keynote door Michel Bauwens. Vervolgens krijgen we een kritische round up van de workshop Radical Democracy die plaatsvindt van 16u tot 18u. (Meer over de workshop vind je: ) Tenslotte stellen hun plan voor dat ze maakten voor Timelab.​ Hierna volgt een debat gemodereerd door Jan Boelen over het radicaal democratisch model, over beslissingsstructuren en de rol van de overheid bij commonscreatie. 

meer info en inschrijven :

ism

****

Common ground : verschilt van openbaar domein en van privedomein en wordt gekenmerkt door een gedeeld eigenaarschap enerzijds en een open programmatie van de ruimte anderzijds. Hoe gaan we dit organiseren en welke infrastructuur emergeert vervolgens uit deze processen? 

Radical Democracy : Chantal Mouffe en Ernesto Lacau beschrijven dat sociale en politieke verandering enkel mogelijk zijn door een radicale nieuwe invulling van democratie. Naast vrijheid en gelijkheid is inclusiviteit essentieel. Kan architectuur en stadsontwikkeling inclusief zijn? Kunnen we verschillen omarmen en ze een gelijke stem geven in een nieuw radicaal democratisch model? 

De cooperatieve structuur met sociaal oogmerk, handelend volgens de ICA principes : hanteert andere grondbeginsels dan haar private of publieke tegenhangers. Met een democratische beslissingsstructuur en gedreven door sociale en ecologische waarden, emergeert een heel andere hack-bare architectuur.

Spatial Series : is een reeks debatten over architectuur als metafoor voor sociale transformatie. Over infrastructuur als een vorm van disectonomie van de oude norm. Over bouwen als een uitnodiging voor hack-bare architectuur. De lezingenreeks vindt plaats ihkv een bouwproject genaamd 33 years of space (33yearsofspace.org). De titel verwijst naar de duur van de erfpacht op een stuk grond dat de stad ter beschikking stelt te Gentbrugge. Hier bouwt Timelab cvba omdat deze open coöperatie de mogelijkheid biedt om de infrastructuur ook daadwerkelijk in mede-eigenaarschap van de gebruiker en andere stakeholders te geven. Een samenwerking met Archipel vzw.

33 years of space : is een bouwprotocol voor een samenleving in beweging. Het protocol omschrijft een programma dat kan groeien en inkrimpen volgens relatieve grootorde.

We vertrekken van deze formule:

8% ontmoeting- en coworking ruimte
25% prototyping lab
8% productieatelier 
16% common ground
16% ateliers voor partners
verbonden door 27% tussenruimte.

 

meer hierover, zie:

95 deelnemers deden mee!

stijn baets

Jorrit Barbry

Michel Bauwens

Jan Boelen

Frank Bombeke

Bart Bonne

Bram Bossuyt

Lowiese Broes

Igor Byttebier

Olivier Caeymaex

Heleen Calcoen

Koen Cappon

Anton Christiaens

Delphine Cobbaert

van Zuijlen Danielle

Leen De Bie

Theo De Meyer

Zita De Pauw

Helena De Preester

Maarten De Smet

Lander Debrabander

Thijs Dekoninck

Katrien Doms

Philippe Druez

Ramon Emmaneel

Wim Forceville

jens fruytier

Francis en Maxime Geldof - Vervaet

Bert Goossens

Alex Hanssens

Edwin Hantson

Katrien Haulotte

Wannes Heirbaut

Delphine Hesters

Azura Janssens

Daelman Jochem

Wim L'Ecluse

Piet Lietaer

Frank Maet

Tom Mahy

Elisabeth Mensaert

Pieter Morlion

Shahines Pauwels

Eline Petrovic

Ilona Piron

Stijn Poelmans

Joris Rombaut

Juliette Santegoeds

Patrick Seurinck

Ken Standaert

geert sturtewagen

Broeks Tom

Sabine Tonet

M Claire Van de Velde

Astrid Van Ginderdeuren

Serafina Van Godtsenhoven

catherine van holder

sarah van liefferinge

hera van sande

Elisabet Van Wymeersch

Esther Vandamme

isolde vandemoortele

Joke Vandenabeele

Esther Vandenbroele

Martha Vandermaesen

clara Vankerschaver

Tim Vekemans

Sofie Verhalle

Jan Verheyden

Jasmien Verschueren

Rik Verschueren

Arne Wastyn

Detlef Willemyns

Yentl Wulteputte