
OPGEPAST NIEUWE LOCATIE! Aula Arteveldehogeschool Sint Annaplein, lokaal C.0.06
Hoe ontstaat en verandert een ruimte wanneer die commons wordt? Stel dat iedereen mede-eigenaar kan worden van een stukje architectuur. Samen bepalen we de vorm en inhoud van deze ruimte. Zo ontstaat een common ground, een open en polyvalente ruimte waar iedereen voorstellen kan doen. Samen met Michel Bauwens, met experten en burgers formuleren we een radicaal democratisch model voor bouwen volgens de commonsideologie, concreet, getest en onderzocht.
We starten met een keynote door Michel Bauwens. Vervolgens krijgen we een kritische round up van de workshop Radical Democracy die plaatsvindt van 16u tot 18u. (Meer over de workshop vind je: hier) Tenslotte stellen a2o architecten hun plan voor dat ze maakten voor Timelab. Hierna volgt een debat gemodereerd door Jan Boelen over het radicaal democratisch model, over beslissingsstructuren en de rol van de overheid bij commonscreatie.
meer info en inschrijven : http://timelab.org/civicrm/event/register?reset=1&id=269
ism Archipel vzw
****
Common ground : verschilt van openbaar domein en van privedomein en wordt gekenmerkt door een gedeeld eigenaarschap enerzijds en een open programmatie van de ruimte anderzijds. Hoe gaan we dit organiseren en welke infrastructuur emergeert vervolgens uit deze processen?
Radical Democracy : Chantal Mouffe en Ernesto Lacau beschrijven dat sociale en politieke verandering enkel mogelijk zijn door een radicale nieuwe invulling van democratie. Naast vrijheid en gelijkheid is inclusiviteit essentieel. Kan architectuur en stadsontwikkeling inclusief zijn? Kunnen we verschillen omarmen en ze een gelijke stem geven in een nieuw radicaal democratisch model?
De cooperatieve structuur met sociaal oogmerk, handelend volgens de ICA principes : hanteert andere grondbeginsels dan haar private of publieke tegenhangers. Met een democratische beslissingsstructuur en gedreven door sociale en ecologische waarden, emergeert een heel andere hack-bare architectuur.
Spatial Series : is een reeks debatten over architectuur als metafoor voor sociale transformatie. Over infrastructuur als een vorm van disectonomie van de oude norm. Over bouwen als een uitnodiging voor hack-bare architectuur. De lezingenreeks vindt plaats ihkv een bouwproject genaamd 33 years of space (33yearsofspace.org). De titel verwijst naar de duur van de erfpacht op een stuk grond dat de stad ter beschikking stelt te Gentbrugge. Hier bouwt Timelab cvba omdat deze open coöperatie de mogelijkheid biedt om de infrastructuur ook daadwerkelijk in mede-eigenaarschap van de gebruiker en andere stakeholders te geven. Een samenwerking met Archipel vzw.
33 years of space : is een bouwprotocol voor een samenleving in beweging. Het protocol omschrijft een programma dat kan groeien en inkrimpen volgens relatieve grootorde.
We vertrekken van deze formule:
8% ontmoeting- en coworking ruimte
25% prototyping lab
8% productieatelier
16% common ground
16% ateliers voor partners
verbonden door 27% tussenruimte.
meer hierover, zie: 33yearsofspace.org
95 deelnemers deden mee!
stijn baets
Jorrit Barbry

Michel Bauwens

Jan Boelen

Frank Bombeke
Bart Bonne
Bram Bossuyt
Lowiese Broes
Igor Byttebier
Olivier Caeymaex
Heleen Calcoen
Koen Cappon
Anton Christiaens
Delphine Cobbaert

van Zuijlen Danielle
Leen De Bie
Theo De Meyer
Zita De Pauw

Helena De Preester
Maarten De Smet
Lander Debrabander
Thijs Dekoninck
Katrien Doms
Philippe Druez

Ramon Emmaneel

Wim Forceville
jens fruytier
Francis en Maxime Geldof - Vervaet
Bert Goossens
Alex Hanssens
Edwin Hantson
Katrien Haulotte
Wannes Heirbaut

Delphine Hesters
Azura Janssens
Daelman Jochem
Wim L'Ecluse
Piet Lietaer
Frank Maet
Tom Mahy
Elisabeth Mensaert
Pieter Morlion
Shahines Pauwels
Eline Petrovic
Ilona Piron
Stijn Poelmans

Joris Rombaut
Juliette Santegoeds
Patrick Seurinck
Ken Standaert
geert sturtewagen
Broeks Tom
Sabine Tonet

M Claire Van de Velde
Astrid Van Ginderdeuren
Serafina Van Godtsenhoven
catherine van holder
sarah van liefferinge

hera van sande
Elisabet Van Wymeersch
Esther Vandamme
isolde vandemoortele
