[WORKSHOP] Radical Democracy

wo 30.11.2016 16:00 tot 18:00

Hoe ontstaat en verandert een ruimte wanneer die common ground wordt? Iedereen kan mede-eigenaar worden van dit stukje architectuur. Samen bepalen we het programma van deze ruimte. Wat is de rol van de overheid wanneer cooperatieve structuren zich organiseren en zo naast publiek en privaat een derde infrastructuur in het leven roepen? De cooperatieve structuur met sociaal oogmerk, handelend volgens de ICA principes, hanteert andere grondbeginsels dan haar private of publieke tegenhangers. Met een democratische beslissingsstructuur en gedreven door sociale en ecologische waarden, emergeert een heel andere hack-bare architectuur. 

Tijdens de workshop in de namiddag (16u-18u) nodigen we experten uit waarmee we een concrete oefening maken op basis van de cvba die we reeds oprichtten. In een kleine groep bepalen we hoe we met deze structuur vandaag nog van start kunnen gaan. Wat zijn de mogelijke gevolgen en gevaren? ​

We lichten eerst de structuur toe zoals we die voorzien hebben. Vervolgens krijgen we een kleine toelichting over het project en het groeiprotocol. Daarna gaan we op zoek naar de motivatie om een aandeel te kopen bij de verschillende stakeholdersgroepen. Wat de gevolgen, gevaren en opportuniteiten zijn. We zetten dit in een breder internationaal perspectief. 

Enkele thema's:

- Hoe krijg je potentiele aandeelhouders mee in een verhaal van comonscreatie​?

- Welke rol speelt de overheid nog wanneer common ground door een private structuur wordt opgezet?

- Hoe organiseer je de infrastructuur vanuit gemeenschappelijk oogpunt?

- Wie voert het management en hoe wordt de open beslissingsprocedure vertaalt naar concrete activiteiten zonder traag en omslachtig te worden?

- Hoe creëer je een ethische, transparante economie binnen het netwerk?

- Welke afspraken gelden er voor iedereen en hoe staan deze tegenover de identiteit van alle stakeholders?

- Hoe verbind je lokale met globale netwerken in een sterk en veerkrachtig ecosysteem?

Er is mogelijkheid tot een klein publiek dat aanwezig is in een 2de cirkel en eventueel in kleine werkgroepen.  Alle deelnemers zie je hieronder aan de pagina. Wil jij er ook bij zijn? schrijf in (verplicht).

Het doel is om op het einde van deze workshop de lancering van de cvba te kunnen realiseren. Vanaf dat moment kunnen mensen aandelen kopen om samen common ground te creëren. ​

 

 

16 deelnemers deden mee!

Michel Bauwens

Jan Bloemen

Peter Bosmans

van Zuijlen Danielle

Yves De Weerdt

Kathleen Melis

geert sturtewagen

Jonas Van de Poele

Pieter Van den Broeck

ALEXANDER VAN WAES

clara Vankerschaver

Jeroen Vereecke