33 years of Space

Het van Timelab te Gentbrugge Arbed Trefil creëert ruimte en tijd voor experiment. Het gebouw is flexibel en aanpasbaar. Het is open en toegankelijk voor iedereen. Common ground voor alle burgers als makers van het leven. Een voorbeeld voor wat bouwen en stadsontwikkeling zou kunnen zijn. Hier delen we kennis, gaan we op zoek naar complementaire inzichten en vinden we iets anders dan dat wat we dachten te zoeken. We bouwen een genereuze samenleving en dragen bij aan het gedeelde gemeen goed dat tastbaar, aanpasbaar en reflectief is. Met andere woorden: we waren er helemaal klaar voor.

Eind juni 2016 hadden we een ontwerp en de financiën. Het draagvlak groeit nog iedere dag. De planning echter werd in de war gestuurd. Het Gentse schepencollege besliste recent om  terug te schroeven en dezeniet toe te wijzen aan Timelab. 

Wat voorafging

In 2017 zal het huidige gebouw ­van Timelab gesloopt worden. Dit nieuws komt niet onverwachts. Het nieuwe plan was al enkele jaren in de maak. Eind 2014 kreeg Timelab de  om een bouwproject uit te werken op de gronden van Trefil Arbed in Gentbrugge. Een voorstel erfpachtovereenkomst werd opgemaakt. In de 18 maanden die volgden, tot juni 2016, werd een studie uitgevoerd en financiële middelen verzameld. 

Timelab was een case in de studie van , de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, in opdracht van OVAM over ''. 

Het concept werd vervolgens geselecteerd door het team Vlaamse Bouwmeester als .  

A2O architecten maakten een inspirerende . Zij onderzochten de mogelijkheden om het groeiprotocol achter dit bouwen in de praktijk te brengen. Met andere woorden: inkrimpen en uitbreiden volgens de noden van de makers, buurt, stad, ondernemers.

Ondertussen klopte ook het financieel plaatje dankzij investeringsmiddelen en crowdfunding via .

Verschillende experten, burgers en makers gingen vervolgens meewerken aan prototypes voor zowel de vorm, circulaire en  als 

Er loopt nog tot midden 2017 een lezingenreeks over  ism  waar we het plan voor feedback voorleggen aan een reeks (internationale) denkers, ontwerpers en architecten.

In 2014 richtten we een open cooperatieve vennootschap met sociaal oogmerk op om zowel makers als organisaties en bedrijven mede-aandeelhouder te maken van dit project. 

Helaas

Tot onze spijt moeten we vandaag vaststellen dat het Gentse schepencollege onverwachts haar beslissing uit 2014 wil terugdraaien. De gronden worden toegewezen aan , voor de productie-unit van een glasverwerkend bedrijf. Een politieke beslissing, zo luidt het. 

Timelab zou Timelab niet zijn mochten we na deze politieke kaalslag niet op zoek zijn naar positieve oplossingen.

Maar we blijven niet bij de pakken zitten

Het prototcol dat geschreven werd voor Gentbrugge bewijst haar flexibiliteit. Dit is vertaalbaar naar een andere plek, zelfs een bestaand pand.

We onderzoeken momenteel de mogelijkheden om het hele project te kunnen verleggen naar een nieuw pand. Dit zal verder gezet worden in het project

(*) Timelab is een stadslabo, een open en toegankelijke plek als hybride vorm tussen sociale hub, incubator, hobbyzolder en leerplatform. Je vindt er klassieke werktools, maar ook computergestuurde prototyping machines binnen handbereik van iedereen. Maar de ambitie van deze plekken gaat veel verder dan het materiële. Op meer dan 600 plaatsen in de wereld gaan gelijkaardige plekken aan de slag met sociale kwesties. Ze herscholen hele gemeenschappen door oude en nieuwe ambachten te combineren, ze fungeren als netwerk voor mensen op zoek naar een job, ze experimenteren met heel nieuwe modellen van zelforganisatie en ze bieden toegang tot machines aan startups en burgers waar je normaal geen toegang toe krijgt. Ze bieden opportuniteiten voor veerkrachtige burgers en een veerkrachtige samenleving. Van reparatie tot de ‘remake’ van de samenleving. Maken is hier sociaal activisme. We ontwerpen het leven ipv haar uitrusting.