AnOther Shoe

Another Shoe

Open Designs verspreid via het net, digitaal gefabriceerd in lokale werkplaatsen en gereproduceerd met nieuwe technologie binnen handbereik. Het betekent een ware revolutie voor de maker, het ontwerp, de producent en de consument. Wat zijn de gevolgen en waar zitten de mogelijkheden voor de ontwerper/maker van morgen? Timelab zoekt het uit, samen met Eugenia Morpurgo en Sophia Guggenberger. Another Shoe is het verhaal van de zoektocht naar een andere manier van produceren, van consumeren en van ontwerpen.

In de eerste werkperiode in het voorjaar lag de focus op het volledig functioneel maken van de schoen, het schaalbaar maken van het ontwerp, het onwerpen van de handleiding om de schoen te maken en het voorbereiden van de testperiode in de zomer. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de materialen en de mogelijkheden op vlak van op maat gemaakte schoenen. In het najaar volgt er een tweede werkblok, dan vormt het korte keten schoenenproject de concrete case om nieuwe businessmodellen uit te werken. 

 
Volg het proces op 
 
voorgeschiedenis
 
Don't Run werd geïnitieerd door Eugenia Morpurgo en Juan Montero, twee jonge ontwerpers die elkaar leerden kennen tijdens hun opleiding aan de Design Academy in Eindhoven. 

Het basisidee van Don’t Run was het verkennen van de mogelijkheden van een korte keten en open productielijn voor het ontwerp en de productie van schoenen. De lasercutter en de 3D printer - basismachines uit de microfabriek die het fablab is - stonden centraal in dit experiment voor korteketenproductie van consumptiegoederen. Het basisontwerp van de schoenen was van Eugenia en Juan, er werden echter ook andere ontwerpers uitgenodigd om aan de slag te gaan met de vereenvoudigde assemblage modellen die open zijn voor de community van makers. 

Timelab zette een samenwerking op met de experimentele kunstgalerij , gelegen in het centrum van de stad in een straat met verschillende schoenwinkels. Tussen 28 november en 22 december 2013 werd de galerij omgevormd tot een tijdelijk atelier/shop waar je samen met de ontwerpers schoenen kon maken en in gesprek/discussie gaan over het procédé, de uitdagingen en de mogelijkheden voor korteketenproducie van schoenen en andere goederen in de toekomst. 

 
Schoenen kopen om een ander samenlevingsmodel vorm te geven,