Artbots

“Super fun!” Zo omschrijft oprichter Douglas Repetto de robot talentshow ArtBots die van 7-9 oktober 2011 in Gent plaatsvond. Tijdens dit evenement lieten negen robots samen met hun makers zien wat nou eigenlijk 'robotica' art is. De format van deze show komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en wordt elke twee jaar georganiseerd. Negen robots waren te bewonderen tijdens ArtBots. 

De organisatie van ArtBots Gent 2011 
ArtBots Gent 2011 was een co-productie van timelab (Gent), FoAM (Brussel), Universiteit Gent, ArtBots en Columbia University Computer Music Center. 

Over ArtBots
“Idool voor Robots”
De naam “ArtBots” is een woordspeling op battlebots, vechtwedstrijden waarbij robots het in een arena met toeschouwers tegen elkaar opnemen. In ArtBots nemen robots het tegen elkaar op in hun kwaliteit om kunst te zijn of kunst te maken. In 2002 organiseerde Douglas Repetto voor de eerste keer ArtBots in New York. De volgende edities werden elke twee jaar op een andere plek georganiseerd, voornamelijk in de Verendigde Staten. Douglas Repetto is werkzaam Columbia University. Naast zijn werk als docent is hij ook kunstenaar. Bekijk de vorige Artbots edities op de

De deelnemers van ArtBots 2011

Korn, door Logos – winnaar publieksprijs 
Korn, de kleine trompet-spelende robot van Logos, maakte vooral bij het jongere publiek heel wat los. Dansen, stampen, klappen, alles werd uit de kast gehaald om Korn aan het spelen te krijgen.

Jurema Action Plant door Ivan Henriques (Brazilië)
Een vertederende samenwerking tussen plant en machine: deze hybride robot stelt de gevoelige 'Mimosa' plant in staat om zich af te keren van aanraking.

Acquired Knowledge door Alexander Reben
Grappig. Ontroerend. Ingewikkeld. Of juist heel simpel, de kleine robot Nemo maakt iets bij je los. Samen met zijn vriendje One One ging hij op onderzoek uit door het UFO gebouw. Als echte reporters filmden en interviewden zij de bezoekers van ArtBots.

The Voice Extruder door Ranjit Bhatnagar (USA)
Zingen, roepen, fuisteren. The Voice Extruder luistert naar de stem van de bezoeker en maakt vervolgens hiervan een uniek 3D object.

Noisolation Headphones door Alex Braidwood (USA)
“Knipperen met je oren”
Met Noisolation Headphones nodigt Alex de bezoekers uit om omgevingsgeluiden op een nieuwe manier te ervaren.

Unrund door Korinna Lindinger (Oostenrijk)
Porseleinen robots rollen door de ruimte. Ze produceren willekeurige bewegings- en geluidspatronen. Ze zijn kwetsbaar en lijken een eigen wil te hebben.

Steadystate v2 door Shahar Zaks (USA)
Traag draaiende bewegingen. Een systeem dat niets anders doet dan 'voelen' en reageren. Met als resultaat onvoorspelbare en bijna organische bewegingspatronen.

SADbot door Dustyn Roberts en Ben Leduc Mills (USA)
Licht en donker. Als kunstproducerende robot komt SADBot tot leven wanneer de zon schijnt. Geen zon? Geen punt, want bezoekers van ArtBots konden SADbot een handje helpen tot leven te komen.

Soundfeld door Pieter Coussement (België)
De artistieke installatie 'Soundfeld' zorgt voor onverwachte geluidseffecten. Bezoekers wanen zich in een 3D life muziek compositie waarin zij zelf de makers waren.