Bakfiets

Timelab geeft regelmatig, in het lab of op lokatie, workshops en demo's met 3D printers. Zo is het idee ontstaan om de 3D printer mobiel te maken en ongehinderd door weer en wind met de 3D printer op tournee te gaan. Geinspireerd door de Mobilotoop en open structures van Thomas Lommée, de Parkcycle Swarm van het Deense ontwerperscollectief N55 en het idee dat een fiets modulair kan zijn start in september 2013 het co-creatie project Bakfiets. Een rijdend lab? Een podium of een hangout? De bakfiets van timelab brengt 3D printen letterlijk tot aan uw bureau of bar. 

Bakfiets versie 1.0
Printen in de buitenlucht gaat niet zonder de nodige uitdagingen. De eerste versie van de bakfiets is reeds gemaakt en getest door timelab pro's Lieven en Wim. Gebruik makend van het grid van open structures (Thomas Lommée) zorgen geprinte bevestigingselementen ervoor dat de Ultimaker stevig vast staat op de tafel. Transparante raampjes voorkomen dat de wind het print proces verstoort. Een auto batterij voorziet de printer van voldoende stroom voor 8 uur lang printen. De grote parasol biedt schaduw en een canvas voor communicatie.  

2013

Juni 2013 Prusa Bouwweekend in Timelab. Bekijk de foto's
Mei 2013 Bakfiets 1.0 op Boetiek Techniek, Gent 
Mei 2013 Bakfiets 1.0 op Technologica, Gent 
November 2013 Bakfiets 2.0 op Alternatieve Kinder Kunstendag, eetcafé Toreke, Gent

2014

April & mei: in vier vestigingen van "De Vijf" bibliotheken 
April: in de vestigingen van BibArt

2015

Mei: Technologica, Gent
Oktober: Bibliotheek Damme

Open hardware

Timelab heeft ervaring met het ontwikkelen van open hardware. De mini CNC (2011) en maxi CNC freesmachine (2013), beide ontwikkeld door Kurt van Houtte en Lieven Standaert zijn voorbeelden van repairable machines die in timelab zelf ontwikkeld zijn. Deze freesmachines staan opgesteld in het lab en kunnen gebruikt worden door de pro's. In lijn met de open hardware filosofie staat alle informatie die nodig is om deze machines zelf te bouwen online gepubliceerd. Klik  voor meer informatie over de mini en maxi CNC freesmachine. 

Open hardware zelf bouwen

- 2010 Makerbot bouwweekend, Kortrijk, bekijk de foto's 
- 20-21 oktober 2012 Ultimaker bouwweekend
Voor de opening van Interieur Kortrijk 2012 vond een Ultimaker bouwweekend plaats. Negen machines werden gebouwd, twee demo toestellen zorgden voor permanente demonstraties voor het publiek van Interieur. Een printworkshop vond plaats zowel op zaterdag als zondag. Hiervoor werkten we samen met de producenten van Ultimaker en met kunstenaar Wendy van Weynsberghe, die voor de gelegenheid een team meisjes begeleidden in het bouwen van een eigen printer. Deze Ultimaker werd roze geschilderd en gaat voortaan op tournee. Dit initiatief kadert binnen Declic'In project. Bekijk de foto's 
- 8 & 9 juni 2013 Prusa i2 bouwweekend, locatie timelab  
- 14 april 2014 Prusa i3 bouwdag met 5 Gentse jongeren (15-16 jaar) ihkv Declic'In, locatie timelab