Bib Zuid : NEST

Oude stadsbibliotheek in Gent wordt creatieve ruimte NEST tot eind 2017

De oude stadsbibliotheek in Gent krijgt een tijdelijke invulling tot het einde van 2017, vooraleer de stadsdiensten er neerstrijken. Drie kandidaat beheerders dienden een dossier in om de 7000 m² grote gebouw om te toveren tot een nieuwe ontmoetingsplaats. Het voorstel NEST van Stadslabo cvba kwam als beste uit de bus. 

13 typologieën inspireren en versterken elkaar

“NEST is een stad binnen de stad,” vertelt beheerder Evi Swinnen van Stadslabo CVBA. “De mogelijkheden in NEST zijn eindeloos: Je kunt er je event organiseren en workshops volgen, maar ook shoppen en lekker eten, experimenteren met virtual reality of een tijdelijke expo bezoeken.”

NEST bestaat uit een aanbod van 13 type-ruimtes die elkaar versterken: van een ‘Plein’ voor evenementen tot een ‘Salon’ voor ontmoeting over een ‘Vloer’ en ‘Tafel’ voor workshops tot zelfs een ‘Tuin’ en ‘Stiltekamer’. Het volledige overzicht vind je op

Creatieve menukaart met voor ieder wat wils

Meer dan 30 initiatieven geven NEST mee vorm onder de vleugels van Stadslabo CVBA. Nog vóór de start van de tijdelijke invulling gingen zij aan de slag via brainstormsessies.  Ze ontwierpen de nieuwe ruimte en werkten een gevarieerd aanbod uit. 

“Het resultaat is een menukaart,” verduidelijkt Evi Swinnen, “Van een breed festival over verschillende ruimtes tot een eenmalige en kleine activiteit: alles is mogelijk. Je kan heel eenvoudig met je eigen activiteiten inhaken op het netwerk van diensten en ruimtes die de verschillende typologieën aanbieden.”

NEST opent de deuren half mei. Vanaf dan kun je er elke dag terecht vanaf 10u tot 01u. 

Hoe kan je meedoen?

Wil je graag zelf iets organiseren in NEST? Of meewerken bij een van de 13 type-ruimtes? Dan kan je je aanbieden bij de beheerders van de verschillende typologieën via de website .

Over Stadslabo CVBA

Stadslabo CVBA met sociaal oogmerk verenigt Timelab, KERK, NUCLEO, DEMOcrazy en TOTUM samen met alle bewoners van NEST. 

Het concept voor NEST bouwden ze samen in de lente van 2017 door de wilskracht, visie en engagement van 30 initiatieven samen te brengen onder begeleiding van de CVBA. 

Stadslabo is naast cvba, vooral een methodiek. Het is het proces achter het ontstaan van een nieuwe plek in Gent: een huis op gemene grond, als publiek domein, een huis voor nieuwe samenwerkingsmodellen. “Het uitgangspunt was niet om de ruimtes te verdelen onder aanbieders, maar het was een zoektocht naar manieren van samenwerken met een gedeelde inzet van alle betrokkenen om zo een gemeenschappelijke en maatschappelijke winst te realiseren.”, vertelt Evi Swinnen.  

Zo ontstond NEST, een concept voor de tijdelijke invulling van de oude stadsbibliotheek aan het Graaf Van Vlaanderenplein 40 te Gent. 

from on .

| | | |