Human Invasive Interaction

Onze steden zijn vandaag de thuis voor allerlei invasieve plant- en diersoorten. Denk aan dieren als Canadese ganzen, lieveheersbeestjes, wolhankrabben, escargots, brulkikkers en parkieten. Denk aan planten als  Japanse duizendknoop en springbalsemien die ganse waterkanten overwoekeren en quasi onuitroeibaar zijn. Deze planten en dieren veroorzaken veel overlast en vernieling van de habitat. Binnen steden en provincies zijn er dan ook experten in invasieve soorten aan het werk en wordt er veel geld en energie besteed om ze te bestrijden. 
 
Wat als we de invasieve soorten als bron zouden bekijken in plaats van als overlast?
 
Dat was het vertrekpunt van de Brits/Chinese Lisa Ma die binnen Timelab een onderzoekstraject aflegde. Als speculatief designer is zij gespecialiseerd in het zien van uitdagingen in onze omgeving waar de meesten vooral problemen en overlast zien. 
 
Doorheen 2013 ging ze in Gent aan het werk met allerlei experten (marine biologen, stadsecologen, filosofen, urban planners, chefkoks, vogelkenners, jagers..) om informatie te verzamelen. Ze ging ook zelf aan het experimenteren en maakte onder meer quiche met ganzenei en taart met Japanse duizenknoop, ze probeerde een gelaatsverzorging met levende escargots, ze schreef een paper over haar bevindingen. 
 
In oktober 2013 bundelden FoAM en Timelab de krachten voor een workshop scenarioplannen rond de ideeën van Lisa Ma op het festival  in Vooruit in oktober 2013. In april 2014 kreeg deze workshop een vervolg bij  in Brussel in de vorm van een intensieve micro-residentie rond toekomstscenario's voor 'Human Invasive Interaction'. 
 
Intussen ging Timelab aan de slag om de ideeën lokaal te vertalen en burgers/makers te inspireren om rondom zich in de stad uitnodigingen voor creatie te zien in plaats van overlast. Het traject van Lisa Ma vormde de inspiratie voor .
 
met speciale dank aan: 

 
Geert Heyneman: plantenexpert en experimenteerder met oude voedingstechnieken
Ward Vercruyssen: vogelkenner en natuurfotograaf
Prof. Peter Goethals: marine biologie
Lut De Clercq: ontwikkelen likeur Japanse bottelroos (ism Geert Heyneman)
Johanna Goyvaerts en haar collega's van , Jurgen Heytens vanen Bart Poelvoorde van : ontwikkelen speculatief recepten met Canadese Gans
Veerle De Ridder: archeoloog, scheppen papier van Japanse duizendknoop
Julie Stampaert van : artisanale taartenmaakster, creatie 'Duizendknooptaart'
Maja Kuzmanovic, Nik Gaffey en Rasa Alksnyte van FoAM: sparring en inspiratie