Niets is Verloren

In 2014 startte Timelab in opdracht van Canvas en samen met de Stad Gent en KASK een creatieproject: Atelier de stad Gent: Niets is verloren. Net zoals alle creatieprojecten vertrok ook dit project van een kwestie die zich aandient. Het was , de Chinees-Britse kunstenaar die ons wees op al wat we laten verloren gaan in de stad. Na een expositie in Vooruit  als resultaat van een residentie van in Timelab ontstond de mogelijkheid om een nieuw creatieproject op te starten. Hier onderzochten de burgers, samen met de makers van Timelab hoe overlast als bron kan beschouwd worden. De kick-off van het project vond plaats op 1 februari 2014 met een massa brainstorm in het stadhuis met 150 deelnemende burgers en een open event met informatiestanden, een  en  ontwerpen.

from on .

Wat als we nu net die planten en dieren zouden eten die vandaag verdelgd of verspild worden? Met 'Eet de stad in balans’ beslist het werkteam om het te hebben over : het aanzetten tot het consumeren van planten en dieren die overlast veroorzaken.

De burgers en experten ging op excursies, deelde kennis over planten, verzamelde oogstplaatsen en methodes, ontwikkelde recepten en presenteerde op 31 mei de resultaten van hun onderzoek op de “Tussenstand" van Atelier de Stad Gent. 

Tijdens de Gentse Feesten werd er in het Cyclus restaurant , samen met Japanse Duizendknoop taart van julie’s House en Ginderella van Heyneman een stoofpotje met Canadese gans geserveerd.  Dit was een actie in samenwerking met Trefpunt, Rato en Natuurpunt. Driehonderd van de Canadese ganzen die normaal gezien worden vernietigd omwille van natuurbehoud, werden in nauwe samenwerking met Rato omgeleid om in de voedselketen terecht te komen. 1000 schotels werden geserveerd tijdens de Gentse Feesten, met de rest werd een delicatesse paté gemaakt die op het op 20 september 2014 samen met de onkruidgin  werd gepromoot. 

Dit hele traject werd door Canvas in een documentaire gegoten en is te zien via deze (psw: ads)

 

En hoe gaat dit nu verder?

Sommige creatieprojecten in Timelab hebben het geluk een natraject te krijgen. Dit gebeurt steevast in samenwerking met een partner die de realisatie op zich neemt. Zo dus ook de ganzen.

In heel Vlaanderen worden jaarlijks bijna 10.000 ganzen afgevangen en vernietigd. Met hen ondergaan bovendien nog veel andere planten en dieren hetzelfde lot om zo de diversiteit van ons lokaal ecosysteem te bewaken. Samen met de Oost Vlaamse Provinciale afvangdienst , sociaal-economie bedrijf en Olly Ceulenaere van  zullen de ongewenste soorten blijvend op ons bord verschijnen. In samenwerking met (Vlaamse Overheid) ging Timelab een overeenkomst aan zodat ook de andere Vlaamse provincies straks hetzelfde natraject kunnen aanbieden. Zolang het blijft gaan over dieren die anders vernietigd zouden worden, zonder een specifieke soort te viseren en die dan vervolgens in samenwerking met de sociale economie en een Vlaamse Topchef de consument bereiken, kunnen we zeggen dat de impact van wat ooit een concept van een kunstenaar was, leidde tot duurzame verandering. 

Een ander natraject was het ontwikkelen van een bouwmaterialen plaat op basis van Japanse Duizendknoop. De van Henri Goeminne en de van Geert Heyneman.