shortfilms for you

Een andere bril om naar de wereld te kijken

De realiteit rondom ons zit vol van tragische schoonheid. Alleen zijn we het kijken verleerd. Makers als Duncan Speakman kan je niet makkelijk in een hok van de kunsten zetten. Neem nu ‘Shortfilms for you’, het project dat hij uitwerkte tijdens zijn residentie in Timelab. Is het een performance of een boek of een film? Het is geen van die dingen exact. Wat hij doet kan je misschien nog best omschrijven als: een andere bril aanreiken om rond te kijken en je te verbazen over wat je ziet.


'Shortfilms for you’ is een serie van ‘audiokortfilms’ of micro soundtracks, elk ontworpen voor een specifieke locatie gepaard met een set instructies. Het is een boek met een mp3 speler ingebouwd. ' Shortfilms for  you' bestaat uit 6 ervaringen waarvan er 4 werden uitgewerkt in samenwerking met andere kunstenaars: schrijver Tom Abba, fotograaf Reinout Hiel, geluidskunstenaar Els Viaene en danseres/performer Yoko Ishiguro. Voor het ene verhaal word je uitgenodigd om in een café aan een tafel te gaan zitten met een oude man in het vizier, voor een volgend zit je op een tram doorheen de stad, voor een ander is het boek plots een podium voor je handen geworden.
 
‘Shortfilms for you’ sloeg zijn vleugels uit in juni 2012. Vijf exemplaren vertrokken vanuit Gent met de post naar organisaties in verschillende werelddelen om er van hand tot hand te gaan. Je kan de trajecten van de boeken volgen via de website van , de compagie waarbinnen Duncan zijn projecten ontwikkelt. Duncan Speakman was in residentie in 2011 en 2012.
 
Vanaf eind juni 2015 is 'Shortfilms for you' uitleenbaar in de centrale bibliotheek van Gent in een herwerkte versie.