Summercamp Electrified 2009

Summercamp Electrified 2009: how to Electrify the city

Van 12 tot 19 juli 2009 vond het eerste Summercamp Electrified plaats. Het was een samenwerking tussen Timelab en Vooruit in het kader van Transdigital.

Vijftien kunstenaars werden geselecteerd om een week in Gent een intensief ‘kunstenaarskamp’ te komen volgen. De stad diende als vertrekpunt voor inspiratie en actie. Na een dag van introducties werd er uitgezwermd over de stad (van de haven tot het St. Pietersstation) en kregen kleine ideeën elke dag meer vorm. Er ontstonden verwachte en onverwachte samenwerkingen tussen kunstenaars en er werden concepten geboren waarvan sommige zich verder ontwikkelden in de nasleep van deze eerste Summercamp.

Na een heel intense week boden we geïnteresseerden inkijk op het proces dat de kunstenaars hadden doorlopen via performances in de stad en presentaties in Timelab. Een paar voorbeelden. Jodi Rose liet de Keizersbrug weerklinken (‘hear the Keizersbrug singing’), Gina Haraszti en Agoston Nagy maakten een interactieve kaart van een deel van de stad. Kaspar Köning bespeelde verkeersborden als waren het instrumenten (‘my city is my instrument’), hij maakte de onderdelen die hij daar voor nodig had in het fablab.

Bij de eerste editie zaten er geluidskunstenaars, designers, mediakunstenaars, circuit benders, beeldend kunstenaars en hackers. Mensen die vaak in aparte subgenres vertoeven en elkaar niet automatisch zouden tegenkomen. Het bleek een absolute meerwaarde en iets vrij uniek (gezien de meeste workshops of meerdaagse ontmoetingen meestal in een bepaald veld of zelfs subgenre doorgaan).